22 Ekim 2022 09:47
2000'li yıllarda kız çocuklarının ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 39 iken bugün itibarıyla yüzde 95'e ulaştı. Böylece ilk kez kız çocuklarının okullaşma oranı, erkek çocukları geçti.
Son yirmi yılda okullaşma oranlarının artmasıyla 2000'li yıllarda beş yaştaki okul öncesinde okullaşma oranı yüzde 11 iken bugün itibarıyla yüzde 95'e ulaştı. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 iken bugün yüzde 95 oldu. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14 iken bugün yüzde 48. Böylece Türkiye, ilk kez son yirmi yılda OECD ülkelerinin okullaşma oranlarına erişti.
Ortaokulda 2016 yılından itibaren kız çocuklarının okullaşma oranı, erkekleri geçti. 2014 yılından itibaren de yükseköğretimdeki okullaşma oranları erkekleri geçti.
Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir ülkenin en kalıcı ve sürdürülebilir kaynağının beşeri sermayesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Beşeri sermayesinin niteliğini artırmadaki en önemli enstürman, eğitimdir. Dolayısıyla tüm ülkeler diğer ülkelerle de rekabet edebilmek için eğitim çağ nüfusunun tamamını okullaştırmayla ilgili çok önemli projelere imza atıyorlar.
Tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı
Türkiye'ye baktığımız zaman özellikle okul öncesi, ortaöğretim ve yükseköğretimde 2000'li yılların başında okullaşma oranlarının yüzde 50'nin altında olduğunu görüyoruz. Son yirmi yılda bir taraftan tüm il ve ilçelerdeki okul ve derslik yapma seferberliği diğer taraftan okullaşma oranlarını artırmak için özellikle sosyoekonomik seviyesi dezavantajlı ailelerin eğitime katılımını desteklemek için uygulamaya sokulan eğitim politikalarıyla birlikte eğitim sistemimiz devasa bir dönüşüme tanıklık etti. Okul öncesinden ortaöğretime tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları, yüzde 90'ların üzerine çıktı."
2000'li yıllardaki okullaşma oranlarına ilişkin bilgiler aktaran Bakan Özer, "Örneğin beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11 iken bugün yüzde 95'e ulaştı. Yine ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44'lerden yüzde 95'lere ulaştı. Diğer taraftan ilkokul ve ortaokuldaki okullaşma oranları da yüzde 100'e yaklaştı. Örneğin bugün itibarıyla ilkokullardaki okullaşma oranı yüzde 99,63'e ulaşırken ortaokullardaki okullaşma oranları da yüzde 99,44'e ulaşmış bulunuyor. Yani son yirmi yılda 2000'li yıllarla karşılaştırıldığı zaman ilk kez eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıkmış bulunuyor." ifadelerini kullandı.
Sürecin kazananı kız çocukları
"Bu sürecin en önemli kazananları kız çocuklarımız." diyen Bakan Özer, "Kız çocuklarımızın okullaşma oranlarında çok ciddi bir artış ortaya çıktı. Örneğin ortaöğretimdeki kız çocuklarının 2000'li yıllardaki okullaşma oranı yüzde 39 iken bugün yüzde 95'e ulaştı. Diğer taraftan ilkokul ve ortaokul kademesinde de kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili hiçbir sorun kalmadı ve ilk kez yirmi yılın sonunda bu ülkede kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili sorun kökünden çözülmüş oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Güncel Haberler
ANITKABİR'DE ZİYARETE AÇILAN TARİHÎ ATATÜRK PORTRESİNİN ORİJİNALİ, YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen "Orijinal Atatürk Portresi Sergisi" Anıtkabir'de açıldı. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü [...]
12 Kasım 2024 14:53
BAKAN TEKİN, "ÖZEL EĞİTİMDE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNİN ROLÜ VE EĞİTİM NİTELİKLERİNİN ARTIRILMASI TÜRKİYE BULUŞMALARI"NA KATILDI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Antalya'da düzenlenen özel gereksinimli bireylere yönelik toplantıya katıldı.
11 Kasım 2024 15:23
BAKAN YARDIMCISI ÖKTEN, İMAM HATİP MÜDÜRLERİ İLE BULUŞTU
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Bursa'da imam hatip müdürleri ile buluştu.
11 Kasım 2024 17:40
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN'İN 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA MESAJI
10 Kasım 2024 08:58